Budějovický Pivovar Samson kúpila americká skupina Anheuser-Busch

02.07.2014 Celý región

Praha 2. júla (TASR) - Spoločnosť Taurus One Limited so sídlom na Cypre predala 100 % akcií českobudějovického Pivovaru Samson skupine Anheuser-Busch, ktorá je súčasťou svetového pivovarníckeho lídra AB InBev. Uviedol to mediálny zástupca spoločnosti Taurus Michal Donath. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Môžem iba potvrdiť, že novým majiteľom Pivovaru Samson, a.s., sa stal Anheuser a ten je teraz 100-% vlastníkom," potvrdil Donath pre iDNES.cz. Zároveň dodal, že pôvodný vlastník si neželá poskytovať o transakcii akékoľvek ďalšie informácie.

"Výrobu a obchod Samsonu integrujeme do európskej časti našej skupiny AB InBev," povedala pre MF DNES hovorkyňa pivovarníckej skupiny Karen Coucková. Podľa nej táto akvizícia posilní právnu pozíciu firmy Anheuser-Busch v sporoch o značku Budweiser s českým Budvarom. "V súčasnosti uvažujeme nad možnosťami expanzie pod značkou Samson Budweiser," dodala.

Pivovaru Samson sa v posledných rokoch veľmi nedarí. V roku 1997 vyrobil Samson (Budějovický měšťanský pivovar) 420.000 hektolitrov (hl) piva. Po 15 rokoch to bolo menej než tretina - 126.000 hl. Aký výroba bola minulý rok, firma neuvádza.

Predaj inému záujemcovi než americkej skupine by bol problematický. Samson nemá vlastný zdroj vody, ten od roku 2011 ovláda práve Anheuser-Busch. Bez artézskej studne pivovar nemôže vyrábať pivo s chráneným zemepisným označením Českobudějovické pivo, Budějovické pivo alebo Budějovický měšťanský var.

Ďalší budějovický pivovar - Budvar - vedie s ABI spory o značku Budweiser už od roku 1907. "Budějovický Budvar nie je ohrozený predajom Pivovaru Samson nadnárodnej skupine Anheuser-Busch InBev. Zmena vlastníka nemá vplyv na ochranné známky, priebeh súdnych sporov medzi Budějovickým Budvarom a ABI, ani na obchodnú činnosť," povedal Petr Samec, PR manažér Budějovického Budvaru. Podľa neho cieľom oznámeného predaja je riešenie "problematickej hospodárskej situácie Pivovaru Samson".
 

Vyberte región